Den umulige opgave

199,00 kr.

Kategori:

Beskrivelse

I starten af 1960’erne var der ikke meget håb for de alvorligt nyresyge patienter på Århus Kommunehospital. Man kunne behandle dem med en primitiv form for dialyse, der delvist kunne rense blodet for de affaldsstoffer, som de dårlige nyrer ikke længere kunne håndtere, men det var for det meste blot en stakket frist for de ofte unge patienter.

Villy Posborg Petersen, der var ass. overlæge på medicinsk afd., var i september 1963 til en konference i Prag sammen med patologen Steen Olsen og den, fra det senere tv-program “Spørg Århus”, så kendte blodtypeekspert Flemming Kissmeyer-Nielsen. Her blev de af deres udenlandske kolleger inspireret til at sætte en helt ny, nærmest utopisk, behandling i gang; Nyretransplantation.

Sammen med kirurgen Ole Fjeldborg, der skulle blive en vigtig fjerdemand i firkløveret, begyndte man at forberede sig på at tage nyrer fra afdøde donorer og sætte dem over i levende recipienter. Det blev starten på en fascinerende rejse over næsten 50 år, der har budt på mangfoldige udfordringer, næsten uoverskuelige barrierer og store triumfer.

Med Ole Fjeldborg som fortæller – den eneste overlevende af de oprindelige fire musketerer – bringer denne film os gennem et stykke Danmarkshistorie, der skulle vise sig at blive epokegørende – ikke bare for de mange patienter, der fik et helt nyt liv – men også for den medicinske udvikling i det danske velfærdssamfund.

I denne film fortælles blandt andet om:

– Forløbet op til den første nyretransplantation i april 1964.

– Det store banebrydende arbejde, som immunologerne, med Flemming Kissmeyer-Nielsen i spidsen, stod for.

– Nyretransplantation set fra patienternes synspunkt.

Længde: 68 minutter.

Denne film leveres som en MP4-fil, der bliver fremsendt over nettet via WeTransfer, når du har afsluttet dit køb. Husk derfor at indtaste din e-mail-adresse, som vil blive brugt til filoverførslen (der tillægges ikke noget leveringsgebyr).

Hvis du ønsker at overføre den købte fil til din iPhone e.l., er det sandsynligvis nødvendigt, at du anvender en computer til download (via iTunes) eller bruger en cloudservice som fx DropBox, da Apple typisk ikke tillader direkte download. Hvis du derimod har en Android-enhed, er det ligetil at downloade direkte til din enhed.